Τρίτη , 20 Απρίλιος 2021
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΕΙΓΟΝ
— με την επιφύλαξη ερμηνευτικής εγκυκλίου από το Υπουργείο Οικονομικών —

Ο παλιός ΚΩΔΙΚΑΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ (Κ.Β.Σ.) ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ από 1/1/2013

Και αντικαθίσταται με τον

ΚΩΔΙΚΑ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ (Κ.Α.Φ.Σ.)

Από 1/1/2013 λοιπόν, ισχύουν τα παρακάτω: (Κυριότερες αλλαγές)

1.   Β Ι Β Λ Ι Α (β! και γ! κατηγορίας)

Καταργείται η εκτύπωση των βιβλίων
Αυτό σημαίνει πως δεν θα λαμβάνετε όπως στο παρελθόν κάθε μήνα τις εκτυπωμένες θεωρημένες σελίδες. Όμως κάθε μήνα στο site της CompuTax (www.computaxnet.gr) θα ανεβαίνουν τα οικονομικά σας δεδομένα και θα είναι στην διάθεσή σας με την χρήση των κωδικών σας. Σε περίπτωση που δεν έχετε την δυνατότητα ή την διάθεση προσωπικής σας πρόσβασης, μπορείτε να μας ζητάτε την αποστολή τους μέσω mail.

Ενημερώνονται όπως παλιά
Η ενημέρωση των βιβλίων από τα παραστατικά εσόδων και εξόδων σας δεν αλλάζει σε σχέση με τα όσα ήδη γνωρίζετε. Για το πρόγραμμα ανταπόκρισής μας (κούριερ παράδοσης και παραλαβής φακέλων) θα σας ενημερώσουμε άμεσα.

Θα γνωστοποιηθεί στο TAXIS από την COMPUTAX, ότι τα δεδομένα σας ενημερώνονται από το λογιστήριό σας και φυλάσσονται σε ηλεκτρονικά αρχεία στα γραφεία μας. Με την γνωστοποίηση αυτή, οποιοσδήποτε έλεγχος (ΣΔΟΕ ή τοπική Δ Ο Υ) σας ζητήσει τα δεδομένα σας για έλεγχο, θα πρέπει να απευθυνθεί σε εμάς.

2.   Π Ρ Ο Σ Θ Ε Τ Α ΒΙΒΛΙΑ (μαθητολόγιο/ασθενών/πελατών)

Μετονομάζονται σε ΚΑΡΤΕΛΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΑΣΦΑΛΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ και πλέον είναι υποχρεωτικές και θεωρημένες, έως το τέλος του 2013.
ΜΟΝΟΝ για Ιατρούς/οδοντιάτρους/κλινικές-Εκπαίδευση-Γυμναστήρια-Αισθητικούς-Ξενοδοχεία-Πάρκινγκ.
Για ΟΛΟΥΣ τους άλλους ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ.

Σας προτείνουμε αντί της τήρησης ΘΕΩΡΗΜΕΝΩΝ ΚΑΡΤΕΛΩΝ για τις πληροφορίες πελατών σας να συνεχίσετε έως τις 31/12/2013 την τήρηση των θεωρημένων βιβλίων που έχετε ήδη (μαθητολόγιο, βιβλίο ασθενών, βιβλίο πελατών κλπ) με τον τρόπο που ήδη χρησιμοποιείτε.

3.   ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (Α.Π.Υ.)

ΑΠΟ 1/1/2013 ΘΑ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΘΕΩΡΗΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Δ Ο Υ
ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ Η ΜΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΠΟΛ.1083/2003
Η παραπάνω υποχρέωση ισχύει προς το παρόν με όσα ήδη γνωρίζουμε και θα ενημερωθείτε στην περίπτωση που υπάρξει τροποποίηση.

Επομένως καλό θα είναι να φροντίσετε για την θεώρηση στοιχείων (ΑΠΥ) που θα χρειαστείτε για το νέο έτος έγκαιρα.

4.   Α Π Ο Γ Ρ Α Φ Η (εμπορευμάτων λήξης έτους)

Δεν ισχύουν οι εξαιρέσεις κατά κατηγορία επαγγέλματος.
Επομένως, ΟΛΟΙ όσοι έχετε εμπορική δραστηριότητα στο τέλος του 2013, με τζίρο από το εμπόριο πάνω από 150.000,00 ευρώ, θα συντάξετε ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΛΗΞΗΣ.

Όλα όσα διαβάσατε παραπάνω είναι τα κυριότερα σημεία των αλλαγών του νέου κώδικα. Παρακαλούμε στην έγκαιρη ενημέρωση και συνεργασία σας.

Για την Computax

Γκούμας Ιάκωβος