Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οδηγός Άμεσης Ανάγκης

ΟΔΗΓΟΣ ΑΜΕΣΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ & ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

Επιμέλεια: ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ, Μέλος Συλλόγου PALSO – Χανίων

Αγαπητέ συνάδελφε,

Συνέθεσα τον παρόντα οδηγό με σκοπό την ενημέρωση σου σε περίπτωση ανάγκης ή ατυχήματος.

Πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά μπαίνουν στις τάξεις και στα κτίρια μας κάθε χρόνο. Οι περισσότεροι από μας δεν έχουμε τις γνώσεις και δεν ξέρουμε πώς να αντιδράσουμε σε περίπτωση άμεσης ανάγκης (όπως ενός σεισμού ή μιας πυρκαγιάς) ή ενός ατυχήματος (όπως λιποθυμία, δύσπνοια, τραυματισμός). Το ελληνικό κράτος δεν μας έχει στείλει οδηγίες παρ’ όλο που και τα παιδιά των υπευθύνων φοιτούν στα σχολεία μας.

Μ’ αυτό τον οδηγό θέλουμε να καλύψουμε το κενό για περιπτώσεις άμεσης ανάγκης και ατυχημάτων. Χρησιμοποίησα τη λέξη σύνθεση και όχι συγγραφή του παρόντος οδηγού, μιας που οι οδηγίες υπάρχουν σε πολλά βιβλία πρώτων βοηθειών που κυκλοφορούν στην αγορά.

Προτείνω στους τοπικούς συλλόγους να απευθυνθούν στα κατά τόπους γραφεία του Ερυθρού Σταυρού και να διοργανώσουν σεμινάρια πρώτων βοηθειών για τους ιδιοκτήτες και τους καθηγητές τους.

Κλείνω με την ευχή να μην χρειαστεί ποτέ να εφαρμόσεις τις οδηγίες αυτού του οδηγού.
Χ. Σ.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ασφάλεια με «Α» Κεφαλαίο

  1. Σε περίπτωση Σεισμού
  2. Πυρκαγιά
  3. Το φαρμακείο
  4. Πρώτες Βοήθειες
  5. Λιποθυμία
  6. Δύσπνοια – Υπεραερισμός
  7. Πνιγμός κατά την λήψη τροφής
  8. Ξένο σώμα στο μάτι
  9. Τραύματα ελαφριάς μορφής
  10. Ηλεκτροπληξία
  11. Χρήσιμα τηλέφωνα
  12. Βιβλιογραφία


ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΕ «Α» ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Πρέπει να κατανοήσουμε ότι είμαστε υπεύθυνοι για την ασφάλεια των μαθητών μας στο χώρο μας. Αν κάποιος μαθητής μας πάθει κάτι είμαστε οι άμεσα υπεύθυνοι, που σημαίνει ότι : α) ο γονέας μπορεί να μας μηνύσει επειδή δεν λάβαμε τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας, β) να καταλήξουμε στη φυλακή, γ) να χαλάσουμε τη φήμη μας που με σκληρή δουλειά προσπαθούμε να δημιουργήσουμε.

Πρέπει να δείξουμε στον γονέα ότι το παιδί του δεν διατρέχει κίνδυνο στον χώρο μας. Μερικά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε :

· Να έχουμε εγκαταστήσει ηλεκτροστοπ και να βεβαιωνόμαστε ότι λειτουργεί.

· Να υπάρχουν πυροσβεστήρες και να τους πηγαίνουμε για αναγόμωση αμέσως μετά την χρήση ή την ημερομηνία λήξης.

  • Το προσωπικό που εργάζεται να ξέρουν ποιος είναι ο ρόλος του σε περίπτωση άμεσης ανάγκης.
  • Κουτί πρώτων βοηθειών στο γραφείο.
  • Ασκήσεις σεισμών, πυρκαγιάς και εκκένωσης του φροντιστηρίου.
  • Αναρτήστε δίπλα στο τηλέφωνο τον πίνακα με τα χρήσιμα τηλέφωνα άμεσης ανάγκης.
  • Μην πανικοβάλλεστε και μεταδίδετε τον πανικό σας στους άλλους και ιδιαίτερα στον τραυματία.
  • Εγκαταστήστε φώτα έκτακτης ανάγκης (ενεργοποιούνται με την διακοπή του ρεύματος).

Σε περίπτωση σεισμού

  • Σε περίπτωση που συμβεί σεισμός σε ώρα μαθήματος, μπείτε αμέσως κάτω από τα θρανία. Κατά την διάρκεια της δόνησης μπορεί να ξεκολλήσουν σοβάδες ή να πέσουν τα φώτα και να προκαλέσουν τραυματισμούς.
  • Αμέσως μετά το σεισμό βγείτε από το κτίριο και πηγαίνετε σε ανοικτό χώρο.
  • θυμηθείτε ότι τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται από τον πανικό και το σπρώξιμο.
  • Αν το φροντιστήριο στεγάζεται σε όροφο η έξοδος πρέπει να γίνεται από τις σκάλες και πολύ προσεκτικά. Μην χρησιμοποιείτε το ανσασέρ.
  • Έξω, μείνετε μακριά από κτίρια, δένδρα, μαντρότοιχους. Μην αγγίζετε πεσμένα καλώδια.
  • Μην προσπαθήσετε να βγείτε έξω κατά την διάρκεια του σεισμού.
  • Να έχετε πάντα σχέδιο έκτακτης ανάγκης και να το έχετε συζητήσει με τους υπόλοιπους καθηγητές.
  • Μετά το σεισμό κατεβάστε το γενικό του ηλεκτρικού ρεύματος και οδηγήστε τους μαθητές σας εκτός φροντιστηρίου σε ανοικτό χώρο. Ένας καθηγητής πρέπει να ελέγξει αν έχουν βγει έξω όλα τα παιδιά ή έχει μείνει κάποιο σε αίθουσα ή στην τουαλέτα.

Σε περίπτωση φωτιάς

Φωτιά στο φροντιστήριο μπορεί να ξεκινήσει από :

  • Ξεχασμένο τσιγάρο στο γραφείο των καθηγητών.
  • Βραχυκύκλωμα
  • Μαθητές που παίζουν με σπίρτα.

Μην ξεχνάτε ότι πρέπει να έχετε τουλάχιστον έναν πυροσβεστήρα τύπου κόνεως για πυρκαγιές τύπου Α,Β,Ο,Ε.

Μην ξεχνάτε να αναγομώνετε τον πυροσβεστήρα στις ημερομηνίες που αναγράφονται πάνω στην φιάλη.

Σε περίπτωση εξάπλωσης της πυρκαγιάς εκκενώστε άμεσα το φροντιστήριο. Υποδείξτε στους μαθητές σας ότι πρέπει να περπατούν ήρεμα, χωρίς πανικό και όσο πιο χαμηλά γίνεται μιας που οι καπνοί συσσωρεύονται στο πάνω μέρος του κτιρίου.

Μην ξεχάσετε να ειδοποιήσετε την Πυροσβεστική και βεβαιωθείτε ότι δεν έχει μείνει κανένας μαθητής μέσα στις τάξεις.


Το φαρμακείο του Σχολείου

Κάθε φροντιστήριο πρέπει να διαθέτει ένα μικρό ντουλαπάκι ή τουλάχιστον ένα κουτί που να περιέχει όλα τα χρειώδη για μια άμεση βοήθεια και τα πιο συνηθισμένα φάρμακα για την αντιμετώπιση μιας ασθένειας που εκδηλώνεται ή ενός τραυματισμού.
Μην ξεχνάτε ότι το φαρμακείο του φροντιστηρίου θα πρέπει να είναι μακριά από τα παιδιά.
Εξάλλου πρέπει να ελέγχετε τις ημερομηνίες λήξης των φαρμάκων (όταν υπάρχουν).
Το φαρμακείο θα πρέπει να περιέχει:
Ιώδιο – Οινόπνευμα – Οξυζενέ – Αντισηπτική σκόνη – Αμμωνία για τσιμπήματα – Αναλγητικά (ασπιρίνες – Depon) – Αντιπυρετικό – θερμόμετρο – Βαμβάκι – Τραυμαπλάστ σε διάφορα μεγέθη – Αποστειρωμένες γάζες – Επιδέσμους – Γάντια μιας χρήσης – Ψαλιδάκι με στρογγυλεμένες άκρες – Μια τσιμπίδα.


Πρώτες Βοήθειες

  1. Λιποθυμία

    Άτομα που βρίσκονται σε πολύ σκληρές δίαιτες, όπως είναι αρκετές μαθήτριες μας (ακολουθώντας την μόδα της ανορεξίας), υπερκόπωση, άγχος και δεκάδες άλλοι λόγοι είναι αιτίες μιας ξαφνικής λιποθυμίας που μπορούν να διαπιστωθούν μόνο από ένα γιατρό.

    Σε περίπτωση λιποθυμίας προσπαθήστε να συνεφέρετε το άτομο χτυπώντας το ελαφρά στον ώμο. Μην το τραντάζετε ή το χαστουκίζετε προκειμένου να το συνεφέρετε.

    Βάλτε το αναίσθητο άτομο να ξαπλώσει, φροντίζοντας τα πόδια του να βρίσκονται 20 με 30 εκατοστά πιο ψηλά από το υπόλοιπο σώμα. Χαλαρώστε τα ρούχα του ειδικά γύρω από το λαιμό. Βρέξτε με μια υγρή πετσέτα το πρόσωπο και το λαιμό του. Μην του ρίξετε νερό στο πρόσωπο, μην το αφήσετε να σηκωθεί αν πρώτα δεν βεβαιωθείτε ότι έχει επανακτήσει πλήρως τις δυνάμεις του. Τέλος, σημειώστε ότι η χρήση διεγερτικών, όπως ο αιθέρας, επιτρέπεται μόνο στις ελληνικές ταινίες, όχι στον λιπόθυμο μαθητή σας.

  2. Δύσπνοια – Υ π ε ρ α ε ρ ι σ μ ό ς

    Σε περίπτωση δύσπνοιας προσπαθήστε να διαπιστώσετε την αιτία. Αν ο παθών παρουσιάζει πόνους στο στήθος, στο βραχίονα και στον ώμο ή στο πάνω μέρος της κοιλιάς, έντονη εφίδρωση ή συριγμό κατά την εισπνοή και την εκπνοή η δύσπνοια προέρχεται από καρδιακά ή πνευμονικά προβλήματα. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να καλέστε ασθενοφόρο. Φροντίστε να απαλλάξετε το άτομο από τα σφικτά ρούχα και βάλτε το να καθίσει σε μέρος που αερίζεται καλά. Προσπαθήστε να το κάνετε να ηρεμήσει και να χαλαρώσει. Εννοείτε ότι δεν πρέπει να πανικοβληθείτε.

    Σε περίπτωση υπεραερισμού, το αντίθετο της δύσπνοιας, προσπαθήστε να ηρεμήσετε και να καθησυχάσετε το άτομο. Προτρέψτε το να αναπνέει πιο αργά ή ακόμα να εισπνέει και να κρατά την αναπνοή του για λίγα δευτερόλεπτα. Μπορείτε να το βοηθήσετε να ρυθμίσει την αναπνοή του, βάζοντας το να εκπνέει μέσα σε μια χαρτοσακούλα.

  3. Πνιγμός κατά την λήψη τροφής

    Προσωπικά αντιμετώπισα δύο φορές περιστατικά πνιγμού κατά την λήψη τροφής και συγκεκριμένα σε μαθητές που τους «κόλλησε» κρουασάν του ενός και σάντουιτς του άλλου.

    Βασικό είναι να καταλάβουμε αν το άτομο καταφέρνει να μιλάει και να βήχει. Ο βήχας είναι πιο αποτελεσματικός από τις δικές μας ενέργειες. Αν δείτε ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, να μιλήσει ή να βήξει, εφαρμόστε το χειρισμό του Heimlich.

    1. Σηκώστε όρθιο το άτομο που πνίγεται και σταθείτε ακριβώς πίσω του.
    2. Αγκαλιάστε το βάζοντας τα χέρια σας κάτω από τις μασχάλες του.
    3. Κάντε το ένα χέρι σας γροθιά, με το μέρος του αντίχειρα γυρισμένο προς το στέρνο
    4. Η γροθιά να βρίσκετε στην περιοχή του ομφαλού.
    5. Πιάστε τη γροθιά σας με το άλλο χέρι, σφίξτε και δώστε τέσσερις γρήγορες και βίαιες ωθήσεις προς τα μέσα και προς τα πάνω.
    6. Αν η πρώτη φορά δεν έχει αποτέλεσμα δοκιμάστε ξανά. Μην χτυπάτε το άτομο στην πλάτη. Όχι μόνο δεν απομακρύνετε το ξένο σώμα μ’ αυτό το τρόπο, αλλά μπορεί να προκαλέσετε τραυματισμό.
  4. Ξένο σώμα στο μάτι.

    Ο κόκκος σκόνης ή παρόμοια αντικείμενα απομακρύνονται με τα δάκρυα χωρίς την δική μας παρέμβαση. Αν το δάκρυσμα δεν αποδεχθεί αποτελεσματικό, πλύνετε το μάτι με άφθονο νερό.

    Μην επιχειρήσετε να απομακρύνετε το ξένο σώμα από το μάτι με τα χέρια σας, ειδικά αν δεν τα έχετε πλύνει καλά πριν. Μην κλείνετε και τρίβετε τα μάτια και μην αμελήσετε να προτρέψετε το μαθητή σας να επισκεφθεί έναν οφθαλμίατρο σε περίπτωση που ο πόνος συνεχίζεται και μετά την αφαίρεση του αντικειμένου. Εννοείται ότι τσιμπιδάκια, μπατονέτες και άλλα αυτοσχέδια εργαλεία δεν πρέπει να μπαίνουν στο μάτι.

  5. Τραύματα ελαφριάς μορφής.

    Για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης ενός τραύματος πλύνετε τα χέρια σας με νερό και σαπούνι, πριν ασχοληθείτε μ’ αυτό. Μην ακουμπάτε ποτέ το τραύμα με τα χέρια σας αν δεν τα έχετε πλύνει. Καθαρίστε το τραύμα είτε βάζοντας το κάτω από τη βρύση είτε με βρεγμένη πετσέτα. Μη βάζετε βαμβάκι πάνω στην πληγή γιατί κολλάει και μετά η αφαίρεση του πονάει. Στεγνώστε την τραυματισμένη περιοχή με μια αποστειρωμένη γάζα. Απολυμάνετε το τραύμα με οξυζενέ και στην συνέχεια χρησιμοποιείστε αντισηπτική σκόνη. Καλύψτε το τραύμα με αυτοκόλλητο επίθεμα ή με αποστειρωμένη γάζα. Μην καλύπτετε ποτέ το τραύμα αν δεν το καθαρίσετε προσεκτικά. Μην βάζετε ποτέ τραυμαπλάστ απευθείας πάνω στην πληγή χωρίς να την έχετε καλύψει με αντισηπτική σκόνη.

  6. Ηλεκτροπληξία

    θεωρητικά η ηλεκτροπληξία δεν θα πρέπει να συμβεί ποτέ σε φροντιστήριο μας, αφού είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε ηλεκτροστοπ. Αλλά μια κακιά στιγμή θα πρέπει να αντιδράσουμε ακαριαία ώστε να σώσουμε την ζωή κάποιου αφού η ηλεκτροπληξία οδηγεί εύκολα στο θάνατο.

    Τα συμπτώματα που προκαλεί είναι : σοκ, σπασμοί, προβλήματα στην αναπνοή, ακανόνιστοι παλμοί, εγκαύματα και χάσιμο των αισθήσεων. Αν το άτομο βρίσκεται σε επαφή με την ηλεκτρική πηγή κλείστε το γενικό διακόπτη και όχι την συσκευή. Απομακρύνετε το άτομο από την ηλεκτρική πηγή. Μην αγγίξετε το άτομο αν δεν κλείσετε πρώτα το γενικό διακόπτη του ρεύματος. Ακόμη και τότε προσέξτε τα χέρια σας να είναι απολύτως στεγνά. Μην βάζετε ποτέ νερό σε εγκαύματα που προκλήθηκαν από ηλεκτροπληξία.


ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ 150
ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΕΣΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ 166
ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ 106
ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ Αθήνα 107 – Προάστια 102
ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΕΣ ΙΑΤΡΟΙ 105
ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΩΝ 77 93 777

Τυπώστε τον παραπάνω πίνακα και αναρτήστε τον σε εμφανές σημείο κοντά στο τηλέφωνο


 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ο παρών οδηγός δεν καλύπτει όλες τις περιπτώσεις ατυχημάτων και πρώτων βοηθειών. Τα παρακάτω βιβλία περιέχουν πολλές πληροφορίες, εικόνες και ίσως άλλες τεχνικές

  • Περιοδικό «Vita» – Ειδική έκδοση με το τεύχος Μαΐου 1998 (Νο 13).
  • Φυλλάδιο Ο.Α.Σ.Π. «Προστατευτείτε από τους σεισμούς»
  • Φυλλάδιο Ο.Α.Σ.Π. «Σεισμός, Ας είμαστε προετοιμασμένοι»
  • Johnson & Johnson: Το τέλειο βιβλίο για τις Πρώτες Βοήθειες Εκδ. Ερμιόνη.
  • Βοήθεια : Σωτήριες Συμβουλές, Εκδ. Ερμιόνη.
  • Πρώτες βοήθειες, Εκδ. Νότος
  • Σύγχρονος Ιατρικός Οδηγός για την κατανόηση συμπτωμάτων, εκδ. Γιαννούλη.